Algemene richtlijnen zwemmen

* Kom op tijd. De training start stipt, maar ook niet vroeger (veiligheid).

* Moet je vroeger weg, geef dan vooraf een seintje aan de trainer.

* Lees de training vooraf, zodat je een zicht hebt op het verloop van de training. Uitleg over de verschillende termen vind je op de website.

* Breng steeds al je zwemmateriaal mee, zeker bij techniektrainingen. De trainer kan ter plaatse beslissen om een oefening te wijzigen, bv. gebruik van vinnen om de oefening gemakkelijker te kunnen uitvoeren.

* Sluit aan in de juiste baan.

* Een hogere baan = extra meters + hogere snelheid. Je kan niet verwachten dat je dit in 1 training kan bijbenen indien bv. de trainer je vraagt een baan op te schuiven omwille van de drukte in de andere banen.

* Wissel niet van baan op eigen initiatief, tenzij de trainer dat aangeeft.

* Wacht bij elke oefening op het signaal van de trainer vooraleer te starten.
* Doe mee met de training die de trainer geeft, ook als deze afwijkt van de training op het plan. Zwem niet je eigen training, bv. omdat je er net een wedstrijd op hebt zitten.

* Voer de oefeningen/training correct uit. Bv. benen gekruist = benen gekruist.

* Kan je een bepaalde oefening niet uitvoeren door bv. een  blessure, geef dan vooraf een seintje aan de trainer.

* Respecteer de rusttijden. Dit kan betekenen dat je soms een kortere afstand zwemt dan het plan voorschrijft of dan een andere zwemmer in dezelfde baan. De training zal echter effectiever geweest zijn.

* Respecteer de richttijden per baan. Bv. 1’30 LSD voor 100m in baan 5, 1’40” voor baan 4, 1’50” voor baan 3, 2’ voor baan 2, 2’10” voor baan 1 (te bepalen na de test).

* Keer aan de linkerkant van de baan.

* Snelle zwemmers zwemmen vooraan. Dit kan wisselend zijn per oefening, bv. crawl benen vs crawl vs schoolslag.

* Laat zwemmers voor die je voeten tikken.

* Ingehaald worden door de andere zwemmers in de baan tijdens eenzelfde oefening = oefening stopzetten en meedoen met de rest – tenzij de trainer meegeeft dat de 1ste zwemmers extra meters zwemmen.

* Start elke lengte aan de boord. Vermijd dat je je voeten aan de grond zet aan de uiteinden van het zwembad tijdens een oefening.