Richtlijnen Fietsen seizoen 2021 – 2022

+ ook nog eens de richtlijnen van de politie !

* Dit jaar zijn er vier groepen :

  • G1: 80 à 120 km aan 30 – 32 km/u
  • G2: 70 à 110 km aan 28 – 30 km/u
  • G3: 60 à 85 km aan 26 – 28 km/u
  • G4: 50 à 75 km aan 24 – 26 km/u
  • Mogelijks komt er nog een G5 bij voor de Start-To-Bike

* In de loop van het seizoen worden de afstanden en snelheden aangepast (in het begin van het seizoen iets minder, op het einde iets meer)

* Start-uur :

  • Februari: G1-G2-G3-G4 : 9.00 u.
  • Maart: G1-G2-G3-G4 : 8.30 u.
  • Vanaf April: G1-G2-G3-G4 : 8.00 u.

* Per groep zijn er 2 begeleiders: B1 die de route uitstippelt en B2 die iets meer in de achterste linie van de groep rijdt en overzicht houdt of iedereen het tempo kan volgen zodat we niemand achterlaten. Samen uit = Samen thuis !

* De richtlijnen van de begeleiders worden gevolgd! Ook bij eventuele problemen met andere weggebruikers zijn onze begeleiders de aanspreekpunten en onze woordvoerders!

* We rijden 2 per 2 en iedereen houdt zijn lijn! We houden ook rekening met de windrichting en zetten met veel plezier ons sterke geslacht wat uit de wind.
Indien de groep kleiner is dan 15 fietsers gebruiken we altijd het fietspad indien aanwezig. Enkel bij grotere groepen mogen we dan op de rijweg blijven rijden.
Enkel B1 kan beslissen om van deze regel af te wijken indien de situatie van het fietspad te gevaarlijk is.

*   Iedereen doet wat kopwerk – al is het niet lang-, zodat niet steeds dezelfde in de wind moeten rijden! Het is niet de bedoeling dat het kopwerk voor de helft van de rit door één en dezelfde persoon gedaan wordt.( De zondagsritten zijn geen individuele trainingen)

* Na het kopwerk laat je je afzakken tot achteraan zodat iedereen doorschuift. ( B1 blijft vooraan)

* We proberen goed aan te sluiten met een nodige veiligheidsmarge, maar het is niet de bedoeling dat we gaten van 50 m. tussen laten.

* Wij volgen steeds de wegcode en respecteren die ook. Dit wil ook zeggen : Stoppen bij rode lichten ook als je rechts kunt afslaan op een fietspad ! Ook bij een kruispunt blijven we achter de voorliggende auto’s en gaan niet links en rechts voorbijsteken.

* Mensen die nog wat moeten zoeken naar de juiste groep, proberen beter met een lagere groep. Het is niet de bedoeling dat je bekaf thuis komt.

* De trainingen zijn geen wedstrijden! Sporadisch kunnen er wel eens vrij tempo’s in de trainingen zitten ( bv. klim ) maar enkel op aangeven van de begeleiders en daarna wordt er gewacht op iedereen.

* Helm is verplicht ! Er wordt niet gereden zonder helm! Oortjes zijn niet toegelaten.

* In de beugels liggen mag enkel als je op kop van de groep rijdt, het spreekt vanzelf dat je dan ook de snelheid niet verhoogt.

* Zorg steeds voor reservemateriaal. Werkende remmen, voldoende druk in de banden …

* Mensen die over een GPS beschikken: altijd handig om de route te downloaden als de begeleider “ Rechts” roept terwijl hij zijn linkerarm uitsteekt !

* Normaal worden de routes in de loop van de zaterdag aangekondigd op TTR Vrienden op Facebook.

* Gevaarlijke situaties ( paaltjes – putten in de weg – steentjes op de weg) worden steeds doorgeven zodanig dat de achterste van de groep dit ook steeds horen.

* Kledij : Dankzij de sponsors hebben we mooie kledij en fietsen doen we in de TTR-kledij.

* Afval gooien we niet op de openbare weg maar nemen we meer naar huis.

* Tot slot: Na de ritten wordt er steeds nagekaart in Koerskaffee en wordt er een kleine bijdrage van €5  gevraagd waarbij we een beroep doen op de eerlijkheid van onze leden.